Vstup pre odbornú verejnosť

Testy
Zoznam lekárov
Zoznam videí

Poradňa

Na vaše otázky odpovedajú:

MUDr. Eva Bojdová, angiologička

MUDr. František Žernovický, cievny chirurg

MUDr. Katarína Kmeťková, angiologička

MUDr. Katarína Vavrovičová, angiologička


 

UPOZORNENIE
Možnosť priameho zadávania otázky odborníkom je prístupná iba pre zaregistrovaných a prihlásených použivateľov. Ak už máte na portáli vytvorený svoj účet, prihláste sa prosím cez prihlasovací formulár v pravej hornej časti stránky.

V prípade, že vlastný účet nemáte, môžete si ho pohodlne vytvoriť na stránke Nová registrácia

 


zofia k., 14. 2. 2013
Dobry den,
prosim Vas, mala by som niekolko dotazov.

Moja situacia: mam 31rokov, v januari 2013 som mala zlomene zapastie LK, brala som HAK, pre zazivacie problemy som bola pre dehydrataciu na niekolko dni hospitalizovana a infuzie som dostavala do LDK (na rukach mi nemohli najst zily, LHK v tom case este v sadre). Pocas tejto hospitalizacie mi bola 31.1.2013 zistena hlboka zilna tromboza prave na LDK az do urovne panevnich zil l.sin, v.femoralis v cele delce nepriechodna; po tyzdnovej liecbe za hospitalizacie v.femoralis v distalnej polovine ciastocne rekanalizovana. Hovorila som iba s internistami, ktori ma hospitalizovali kvoli spominanym zazivacim problemom, s cievnym doktorom som zatial nehovorila. Po tyzdni od diagnostiky trombozy som bola prepustena do domacej liecby, Fraxiparine 0,6 2xdenne, Detralex 2x2tab denne, HAK vysadena, na liecbu warfarinom som kontraindikovana vzhladom na to, ze 17.1.13 mi brali polyp zo zaludka, preto taktiez nemozna trombolyza (zvysene riziko krvacania). Dalsiu kontrolu na cievnom mam az 28.3. Na vysledky ohladom trombofilie ci leidenske mutace este cakam.

Moje dotazy:
1. aky rezim mam doma dodrziavat? ako moc mozem/nemozem chodit ci stat? akym cinnostiam by som sa mala vyhnut? musim nohu polohovat? moze v tomto stadiu uz pomoct na rekanalizaciu nejake lahke cvicenie (nuzky,kolo nohami), prechadzky, ci je este riziko embolie? musim nosit kompresne puncochy nonstop alebo je lepsie ich na noc vyzliekat?
2. doktorka z interneho tvrdila, ze kludovy rezim doma s co najvacsim omezenim pohybu a chodenia by som mala mat az do kontroly na cievnom 28.3. co je az za dalsich 6tyzdnov - nie je to prehnane? zamestnanie mam sedave, nohu by som vedela v praci polohovat. do kedy musim ostat na PN?
3. nebolo nieco zanedbane, aby sa samotnej tromboze v mojom pripade predislo? (zlomenina + HAK + dehydratacia + infuzia do LDK=znizena mobilita)
4. aky mate nazor na nattokinazu v tabletkach? moze mat vplyv na fraxiparine ci detralex?

Dakujem za Vas cas a odpoved. S pozdravom

Dostali ste rozsiahlu flebotrombózu vplyvom viacerých rizikových faktorov. Liečba je primeraná, po zlepšení nálezu na žalúdku pravdepodobne následne prejdete na perorálnu liečbu. Pohyb zlepšuje rekanalizáciu trombózy - ak je pacient antikoagulovaný, nosí kompresiu,m chodiť môže, koľko mu ťažkosti dovolia / pri dlhšej chôdzi pri takto rozsiahlej trombóze najmä zo začiatku mávajú pacienti bolesti DK/. Ak sa cítite už lepšie, s kompresívnou pančochou kľudne môžete chodiť, robiť i cievnu gymnastiku, vzhľadom na antikoagulačnú th sa treba vyhnúť kontaktným športom a situáciám so zvýšeným rizikom úrazu. Na noc kompresiu nosíť nemusíte. Práceschopnosť závisí od typu práce - ak máte sedavé zamestnanie, kde si môžete polohovať DK, občas sa prejsť a pod., nie je dôvod na dlhšiu práceneschopnosť. K zhodnoteniu rizika trombózy u Vás sa neviem vyjadriť - zlomenina na HK sa nepovažuje za výraznejší faktor - je možné, že u Vás najväčšiu úlohu zohrala hormonálna th a dehydratácia, je možné, že sa objaví vrodený trombofilný stav, o ktorom ste doeraz nevedeli. Isté je, že gynekologická hormonálna liečba je u Vás už dlhodobo kontraindikovaná. Nattokináza by nemala mať vplyv na liečbu detralexom, o účinku na antikoagulačnú liečbu konzultujte lekára, ktorý Vám túto liečbu doporučil.

zofia k., 14. 2. 2013
Dobry den,
prosim Vas, mala by som niekolko dotazov.

Moja situacia: mam 31rokov, v januari 2013 som mala zlomene zapastie LK, brala som HAK, pre zazivacie problemy som bola pre dehydrataciu na niekolko dni hospitalizovana a infuzie som dostavala do LDK (na rukach mi nemohli najst zily, LHK v tom case este v sadre). Pocas tejto hospitalizacie mi bola 31.1.2013 zistena hlboka zilna tromboza prave na LDK az do urovne panevnich zil l.sin, v.femoralis v cele delce nepriechodna; po tyzdnovej liecbe za hospitalizacie v.femoralis v distalnej polovine ciastocne rekanalizovana. Hovorila som iba s internistami, ktori ma hospitalizovali kvoli spominanym zazivacim problemom, s cievnym doktorom som zatial nehovorila. Po tyzdni od diagnostiky trombozy som bola prepustena do domacej liecby, Fraxiparine 0,6 2xdenne, Detralex 2x2tab denne, HAK vysadena, na liecbu warfarinom som kontraindikovana vzhladom na to, ze 17.1.13 mi brali polyp zo zaludka, preto taktiez nemozna trombolyza (zvysene riziko krvacania). Dalsiu kontrolu na cievnom mam az 28.3. Na vysledky ohladom trombofilie ci leidenske mutace este cakam.

Moje dotazy:
1. aky rezim mam doma dodrziavat? ako moc mozem/nemozem chodit ci stat? akym cinnostiam by som sa mala vyhnut? musim nohu polohovat? moze v tomto stadiu uz pomoct na rekanalizaciu nejake lahke cvicenie (nuzky,kolo nohami), prechadzky, ci je este riziko embolie? musim nosit kompresne puncochy nonstop alebo je lepsie ich na noc vyzliekat?
2. doktorka z interneho tvrdila, ze kludovy rezim doma s co najvacsim omezenim pohybu a chodenia by som mala mat az do kontroly na cievnom 28.3. co je az za dalsich 6tyzdnov - nie je to prehnane? zamestnanie mam sedave, nohu by som vedela v praci polohovat. do kedy musim ostat na PN?
3. nebolo nieco zanedbane, aby sa samotnej tromboze v mojom pripade predislo? (zlomenina + HAK + dehydratacia + infuzia do LDK=znizena mobilita)
4. aky mate nazor na nattokinazu v tabletkach? moze mat vplyv na fraxiparine ci detralex?

Dakujem za Vas cas a odpoved. S pozdravom

viď predošlú odpoveď

Sisulienka, 11. 2. 2013
Dobry den,
na nohách mám uz dlhodobo metličky. Viem ze toto ochorenie sa da liecit len neviem aky je postup. Dneska
som sa snazila dopatrat k doktorovy, ktory by vedel pomôct a to s diagnostikou tychto metličiek, nakolko ja ako laik
neviem posudit ci ide iba o metlicky alebo aj kŕčové žily. Dlho som tento problem neriesila a bola by som velmi rada, keby ste my vedeli poradit ako postupovat pri výbere doktora, ktory by my vedel poradit aku metodu budem treba podtupit,
ci to positovna s casti hradi a liecbu. Vopred dakujem velmi pekne za radu a prípadny kontakt na doktora v Bratislave Silvia Potrokova

Všeobecne objavenie sa metličiek je znakom oslabenia cievnej steny - i ďalej je potrebné upraviť režim, vyhýbať sa statickej záťažim, prílišnému teplu, nosiť preventívne podporné punčochy pri dlhšom spátí a podobne. Ak by ste chceli podstúpiť sklerotizáciu žíl, ktorou sa dajú metličky odstrániť, vykonávajú ju cievni chirurgovia alebo angiológovia - v Bratislave ich je niekoľko, tieto výkony sú hradené pacientom. Pred sklerotizáciou je potrebné aspoň 2 mesiace vynechať hormonálnu gynek.liečbu a mali by ste absolvovať i sonografické vyšetrenie žilného systému, ktoré posúdi, či je problém naozaj len na koncových malých žilách - ak sú nefunkčné i hlavné povrchové žily, je potrebné zvoliť iný postup. V Bratislave v súkromnom centre poskytuje tieto služby MUDr.Žernovický / cez internet iste nájdete kontakt/, alebo sa poraďte s Vaším praktickým lekárom, ktorý Vám doporučí angiológa či cievneho chirurga vo Vašom okolí.

jadranka, 1. 2. 2013
Dobrý deň,
objednala som sa na sklerotizáciu, ale mám obavy, pretože mám problém so štítnou žľazou - zvýšená činnosť, t.z. že mám v krvi nadbytok hormónov. Zatiaľ lieky neberem, ale idem na kontrolu a pravdepodobne sa im nevyhnem. Taktiež mám už vyše pol roka mierne zvýšenú sedimentáciu. Rada by som vedela, či sa môže v takýchto prípadoch vykonávať sklerotizácia.
Ďakujem.

Hormonálna liečba pri sklerotizácii vadí len gynekologická, ostatné lieky užívať môžete. Nemali by ste mať aktívnu infekciu - ale aktuálne Vás vyšetrí a zákrok zindikuje cievny chirurg alebo angológ, ktorý bude zákrok vykonávať.

Simona Z, 1. 2. 2013
Dobrý den, chcela by som sa opytat....11 mesiacov som uzivala HAK Triquilar...mam 18 rokov.... no v poslednom mesiaci ma zacala pobolievat noha...nemam ziaden opuch...bola som aj u svojej gyn. a brali mi krv aj na trombocity a bolo to OKA ale aj tak sa bojim ci ju nemozem mat....ta bolest je taka vnutorna...na dotyk neboli...je to skor ako krc, ale len v jednom mieste....mam zaciatocne krcove zily...tá ma nebolí....dakujem za odpoved

Ak bolesti pretrvávajú, je potrebné angiologické vyšetrenie s ultrazvukovým zhodnotením a vylúčením prípadnej začínajúcej malej flebotrombózy na lýtku. Niekedy užívané hormonálne lieky zvýraznia klinické prejavy začínajúceho chronického žilného ochorenia, nakoľko v žilnej stene sú estrogénové receptory. Vtedy môže pomôcť preventívna podporná punčocha pri statickej záťaži a liečba venofarmakami, napr.Detralexom, niekedy je potrebné zmeniť hormonálnu liečbu. Bez vyšetrenia však nemožno vylúčiť ani podieľ ťažkostí napr.z pohybového aparátu.

<< Prvé  |  < Predošlé  |  101 - 105   106 - 110   111 - 115   116 - 120   121 - 125   126 - 130   131 - 135   136 - 140   141 - 145   146 - 150   |  Ďalšie >  |  Posledné >>

poradňaNa vaše otázky odpovedajú odborníci
z oblasti angiológie a cievnej chirurgie.

Vstúpte
Prihlásenie

Anketa

Počas ktorého ročného obdobia pociťujete problémy so žilami najintenzívnejšie?

Hlasovalo: 52728 Archív
Odborní Garanti
Spoločnosť cievnej chirurgie Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva Slovenská angiologická spoločnosť Slovenská lekárnická komora
Generálny Partner Projektu